講錢。講呢啲

講錢。講呢啲

類型:視像語言:中文分類:資訊時事狀態:播放中 節目簡介: 「講錢。講呢啲」?「講呢啲」?即是「講邊啲」?

一連四集「講錢。講呢啲」會和你講香港經濟,一同看看近年中港經濟互動對香港經濟的影響,探討香港在證券市場、樓市及大灣區等各方面的發展機遇,以及香港在全球金融市場下的角色和定位。透過資訊圖表和業界人士分析,深度訪問金融財經界不同重量級人士,一同探討「點解香港咁多錢?」、「全中國都去香港買樓買地?」、「新經濟、新時代,香港歡迎您?」和「香港/香港人無神科」?

「講錢。講呢啲」2018年2月28日於港台電視31晚上8時播出

節目主持:任美貞(資深財經記者,曾任南華早報專欄作者、經濟日報副總編輯)

免費訂閱

立即訂閱,即可接收最新影音內容 iTunes Google Reader RSS Feed
載入中 ...
「香港/香港人無神科?」 00:26:07 2018-03-21
今集一齊講講:「香港/香港人無神科?」

話說有個講法,香港有些大學科目叫「金融神科」,包揾錢。一班財經金融後生點睇?在金融神科以外,有沒有其他的可能性?粵港澳大灣區會否是香港經濟最後機會?年輕一代在大灣區發展中有何優勢?香港「神科」繼續?

今集有「千頌C、渾水和阿樹」群組一齊傾:神科不再?大灣區所為何事?年輕一代是否要上大灣區發展?
還有「小明」會為大家詳細介紹「9+2」和灣區經濟。

究竟香港/香港人是否能在粵港澳大灣區城市中脫穎而出?香港可以如何配合大灣區發展?香港如何在粵港澳大灣區定位?香港人如何配合國家發展?

政制及內地事務局局長聶德權會和主持人任美貞一同探討這些題目。